Om kortbetaling

BankAxept er Norges mest brukte betalingskort. Det brukes på 8 av 10 kortbetalinger i butikk, og i 2016 ble det totalt brukt 1,55 milliarder ganger på mer enn 100.000 brukersteder.

BankAxept er et nasjonalt betalingssystem, som er knyttet direkte til kortholderens bankkonto. Bak betalingssystemet står de norske bankene, og samtlige tilbyr betalingskort med BankAxept til sine kunder. De fleste BankAxept kortene utstedes som debetkort, dvs. kjøpsbeløpet trekkes umiddelbart fra kortholders konto, beløpet reserveres på debetkonto inntil oppgjøret mellom bankene har funnet sted.

I Norge er det vanlig at debetkortene fra bankene kommer med både BankAxept og Visa eller MasterCard. Ved bruk i Norge går betalingen som regel gjennom BankAxept, og Visa eller MasterCard-delen av kortet brukes kun når det betales gjennom betalingsterminaler som ikke er tilknyttet BankAxept. Visa's eller MasterCard's debetsystem benyttes derfor først og fremst når kortet brukes i utlandet eller ved netthandel. 

Bankkort med BankAxept kommer i to varianter: Det tradisjonelle kortet med chip og PIN-kode, og det nye kontaktløse kortet som har både chip med PIN og kontaktløs betaling (NFC). Det lar deg betale uten at du trenger å gjøre noe mer enn å holde det inntil betalingsterminalen, og med kontaktløse kort trenger du ikke å skrive inn kode med mindre beløpet er over 200 kroner.

Her kan du lese mer om tradisjonelle kort med chip og PIN og de nye kontaktløse kortene fra BankAxept.