Hopp til hovedinnhold

Hele Norges betalingskort

BankAxept er det nasjonale betalingssystemet i Norge. I dag utføres åtte av ti kortbetalinger i butikk med et BankAxept-kort.

Med BankAxept godkjennes betalingen i sanntid ved bruk av chip, tæpping eller på mobiltelefon. Transaksjonen kobles opp mot brukerens bank, for å kontrollere autentiseringen og at det faktisk er dekning på kontoen. Om alt er som det skal, trekkes pengene umiddelbart fra kortholders konto.

Fra minibank til tæpping

BankAxept har sine røtter tilbake til utplassering av minibanker på slutten av 1970-tallet. På begynnelsen av 80-tallet kom det også betalingsterminaler på salgssteder, men merkenavnet “BankAxept” så først dagens lys i 1990. Året etter ble en felles operasjonell infrastruktur (FOI) opprettet.

På begynnelsen av 1990-tallet ble de forskjellige norske banksystemene samkjørt og bankene etablerte én felles, elektronisk betalingsløsning for fysisk handel. Betalingskort med BankAxept hadde ved oppstart en magnetstripe på baksiden av kortet som ble avlest i betalingsterminalen. Etter hvert ble magnetstripen byttet ut med chip, for å øke sikkerheten. Tæpping ble raskt nordmenns favoritt - både tidsbesparende og trygt.

Eget selskap: BankID BankAxept

I april 2014 ble BankAxept AS etablert med bankene som aksjonærer. I juli 2018 fusjonerte BankAxept med BankID og Vipps til en felles organisasjon.

Fra juli 2022 ble BankID BankAxept AS fisjonert ut av Vipps, og i dag leverer vi markedsledende tjenester innen digital identifisering/signering og kortbetaling til både sluttbrukere og brukersteder i hele Norge.

BankID BankAxept AS eies av bankene, med DNB, Sparebank 1 Betaling, Balder Betaling og Eika VBB som de største aksjonærene. BankID BankAxept eies 100 prosent av Vipps Holding AS.


Pressehenvendelser?

Se nyheter og pressekontakter for BankAxept.

Merking og logo

Se designmanualen vår og bestill materiell til merking.


""

Kundereferanser