Hopp til hovedinnhold
Logo - til forside
English

Black Week: Handlet mindre enn i fjor

27. november 2023

I fjor handlet nordmenn varer for 2,4 milliarder kroner i fysiske butikker på Black Friday. I år brukte vi bare 2,3 milliarder. – Vi handler fortsatt mye mer enn ellers, så Black Week holder stand som høytid for handelen, sier Anita Frantzen, leder for kort og verdiøkendetjenester i BankAxept.

Totalt forbruk for hele uka i fjor, inkludert dagligvarer og tjenester, var på 12,5 milliarder kroner. I år ble totalhandelen på 12,1 milliarder, en nedgang på 3 prosent.

–Selv om varehandelen gikk litt ned i år, ser vi at handelsvolumet lå høyere enn i fjor både mandag og tirsdag, sier Frantzen. 

Ser vi på en tilfeldig uke i september, er forbruket 17 prosent høyere for Black Week.

Klær, godlukt og elektronikk

Mange har nok kjøpt julegavene denne uka:

– Det går spesielt unna med klær, sko og tilbehør, parfymeri og elektronikk – så da blir det nok mye klesplagg, godlukt og elektronikk under juletreet i år, sier Frantzen.

Vanligvis utgjør dagligvarehandel 40 prosent av handelsvolumet, men under Black Week handler vi mye annet, og andelen går ned til 30 prosent.

Økning i handel mandag og tirsdag

Fredagen er fortsatt toppdag for handelen, men tendensen i år er at handelen sprer seg jevnere gjennom uken. Både mandag og tirsdag ble det handlet for mer enn i fjor.

På Black Friday handler vi mest mellom klokken 15 og 16.

Fordelt på bransjer Black Friday handlet vi mest klær og sko mellom klokken 12 og 13, mensmøbler lå på topp mellom klokken13 og 14 ogelektronikk mellom klokken 14og15. Dagligvarehandel gjør at det største volumet handles mellom klokken 15 og 16.

Bransjer (Black Week 2023 vs 2022)

Klær, sko og tilbehør: -5 prosent

Elektronikk og hvitevarer: +1 prosent

Sport og fritid: -10 prosent

Parfymeri: +27 prosent

Logo

Org nr: 927 611 929

Personvern og vilkår

BankAxept – en del av BankID BankAxept AS

Besøksadresse
Dronning Eufemias gate 11
0150 Oslo

Postadresse
Postboks 9265 Grønland
0134 Oslo

Tjenester
Kortbetaling