Hopp til hovedinnhold
Logo - til forside
English

Kortbruken økte i Nord-Norge i juli

8. august 2023

Nordmenn handlet for 50 milliarder kroner med BankAxept-kortene i juli. Vekstvinneren ble Nord-Norge, som hadde 1,3 prosent høyere omsetning enn i fjor. Vestland fikk 4,6 prosent lavere omsetning enn i fjor.

VEKST I NORD: Reine i Vesterålen i sommersol i juli. Næringslivet i Nord-Norge hadde en omsetningsvekst på 1,3% i juli, sammenlignet med juli i fjor.

Foran årets sommersesong var forventningene høye blant norske reiselivsbedrifter og handelen. Totalt sett ble det en nedgang i kortbruken i juli på 2,6 prosent, men i Nordland og Troms og Finnmark økte omsetningen i begge fylkene.

– Vi er ikke på nivå med pandemi-årene da alle hadde Norges-ferie, men det er veldig godt å se at nordmenn fortsatt ønsker å feriere i eget land, til beste for norsk handel, miljøet og lommeboka. I tillegg kommer jo utenlandske turisters forbruk, så totalt sett så ble nok dette en god sommer for turistnæring og handelen, sier Anita Frantzen, leder for kort og verdiøkende tjenester i BankAxept.

I Nordland og Troms og Finnmark var det dagligvarer som i størst grad trakk opp volumet i år.

For landet som helhet brukte nordmenn mer penger på parfymeri og fritid & underholdning i juli i år enn i fjor, og mindre på bensinstasjon og reiseliv. Spesielt fornøyelsesparker og kinoer har hatt en bra sommer.

Nedgang i Vestland og Oslo

Nedgangen i pengebruken for Vestland var på hele 4,6 prosent, mens i Oslo var nedgangen i på 3,8 prosent. Det var faghandelen som i størst grad bidro til nedgang i Vestland, mens i Oslo var det serveringsbransjen som trakk resultatet mest ned. Den nest siste uken i juli var handelen i Oslo aller lavest.

Kortforbruket i juli oppsummert:

Totalt kortforbruk i juli: 50 milliarder (-2,6% mot juli i fjor)

Sammenlignet med samme periode i fjor har vi handlet mer på parfymeri og fritid & underholdning i juli og mindre på bensinstasjon og reiseliv. Fritid og underholdning inkluderer blant annet fornøyelsesparker og kinoer som har hatt en bra sommer.

Hvor i Norge har vi brukt penger:

Nord-Norge, over nivået fra 2022 men under 2020 og 2021.

Nordland (+1,3%) og Troms og Finnmark (+1,3%) har positiv endring mot samme periode i fjor.

Vestland gikk mest ned (-4,6%).

I Nordland og Troms og Finnmark er det dagligvare som i størst grad drar opp volumet sammenlignet med samme periode i fjor. Det var faghandel som i størst grad bidro til nedgang i Vestland.

I Oslo var det en nedgang på -3,8 prosent sammenlignet med juli 2022. Uke 29 hadde det laveste volumet. Sammenlignet med juli 2022 var det servering som i størst grad bidro til nedgang i Oslo.

Juni-tallene viste en oppgang i forbruket på 1,6% fra juni i fjor.

Anita Frantzen, leder for kort og verdiøkende tjenester i BankAxept

Anita Frantzen, leder for kort og verdiøkende tjenester i BankAxept

Logo

Org nr: 927 611 929

Personvern og vilkår

BankAxept – en del av BankID BankAxept AS

Besøksadresse
Dronning Eufemias gate 11
0150 Oslo

Postadresse
Postboks 9265 Grønland
0134 Oslo

Tjenester
Kortbetaling