Hopp til hovedinnhold

Slik tar du betalt - raskt, trygt og enkelt

Kort som tæpper en betalingsterminal

Ikke gjør gründertabbene, planlegg en knirkefri kundereise og unngå feil som kan koste deg dyrt i fremtiden, er rådene fra Liban Farah i BankID BankAxept AS.

Publisert: 4. desember 2023

For deg som skal starte egen bedrift, er det mye du må tenke gjennom og sette deg inn i. Hva skal tjenestene mine koste, trenger jeg nettbutikk, og hvilke kostnader kommer jeg til å ha med tanke på utstyr og lokale?

– En feil 7 av 10 gjør, er å vente altfor lenge med å spørre seg selv "Hvordan ønsker jeg at kundene skal betale?”

Det forteller Liban Farah. Som leder for salgsavdelingen i BankID BankAxept AS møter han daglig bedriftseiere og brukersteder som ønsker hjelp med å finne en enkel, rimelig og trygg måte å ta seg betalt på i en fysisk butikk.

Ifølge Liban bør du tenke på betalingsløsning flere uker i forveien av lansering- eller åpningsdato.

– Vi opplever ofte at bedrifter ringer oss i panikk, fordi de mangler en plan for hvordan de skal ta betalt, noen ganger dagen før dørene åpner. Det er den største utfordringen, forteller Liban.

Liban Farah, leder for salgsavdelingen i BankID BankAxept AS.

Liban Farah, leder for salgsavdelingen i BankID BankAxept AS.

Forstå kundegruppen din

Å sette opp en betalingsløsning for fysisk butikk tar vanligvis to til fem virkedager. Liban anbefaler at du tenker på betalingsløsning flere uker i forveien, og gir deg to grunner til hvorfor: Du vil kunne tilby en knirkefri kundereise fra dag én, og du unngår konsekvensene av å velge feil system.

– Tenk på hvordan du selv er som forbruker. Etter et frisørbesøk, for eksempel, vil du bare betale og dra videre. Derfor er det viktig å minimere nedetid og opprettholde smidig drift, forklarer Liban.

Er du tidlig ute, kan du avdekke ting som:

  • Hvor i lokalet ønsker jeg at kundene skal betale? Må jeg gjøre noe med planlagt planløsning for å få en naturlig plassering av kassa-systemet
  • Trenger jeg én kasse, eller en eller flere trådløse terminaler?
Forstå kundegruppen din og tenk på hvordan du selv er som forbruker, råder Liban.

Forstå kundegruppen din og tenk på hvordan du selv er som forbruker, råder Liban.

Se fram i tid

Er du sent ute med å velge betalingssystem, er det ifølge Liban større sjanse for at du velger løsning basert på leveringstid. Men hastverk er ofte lastverk.

– Disse løsningene, som ofte er fra internasjonale aktører, og som er enkle å bestille fra internett, støtter ikke alltid BankAxept. En annen utfordring kan være at de bare går via mobil. I lengden kan disse løsningene vise seg å bli dyrere enn du trodde, og du kan gå glipp av salg fra kunder som vil betale med kort eller kontanter.

Det handler om å finne en betalingsstruktur som bedriften din kan vokse sammen med, mener Liban. En fastpris kan virke god når du er en oppstartsbedrift med lavt volum, men etter hvert som du vokser vil kostnaden øke.

Graf viser at BankAxept har 1/4 av prisen av internasjonale debetkort.

Se hvor mye du kan spare per transaksjon med BankAxept i forhold til en internasjonal betalingsløsning

– Står valget mellom en norsk løsning bygget på norsk teknologi, opp mot en global løsning, bør du tenke over hvilke fordeler du får med hver av dem. Du må rett og slett tenke på hvilken løsning som vil dekke behovet ditt, og hva som vil være mer kostnadseffektivt for deg i lengden, sier han, og legger til:

– Hvor raskt du får pengene på konto, om du betaler for mye per transaksjon, eller hva du gjør hvis internett er nede, er ikke ting du som bedriftseier skal måtte bruke tid på å bekymre deg over. Med BankAxept har vi løst alle disse utfordringene.

Se også: Sjekk BankAxept sine priser.

Steg-for-steg: Slik kommer du i gang med å ta betalt

Visste du at mer enn 8 av 10 transaksjoner i norske butikker gjøres med BankAxept? Med BankAxept kan du ta imot betalinger enkelt og trygt. Pengene får du på konto neste dag.

Steg 1: Hvordan vil jeg ta betalt?

Start med å stille deg spørsmålet “Hvordan ønsker jeg at kundene mine skal betale?” Skal du ha et fast kassaapparat? Trådløse bankterminaler som kan tas med til bordene? Tenk gjennom både dine og kundene sine behov, samt eventuelle begrensninger i form av planløsning og lokasjon. Er for eksempel bedriften din på Aker Brygge eller i et område med mye turisme, bør du være forberedt på å kunne akseptere både kontanter og globale betalingskort som Visa, Mastercard og AmEx.

Steg 2: Skaff deg en bankterminal

Har du svaret på det første spørsmålet, er neste steg å leie eller kjøpe en betalingsterminal.

For å ta imot betalinger med BankAxept trenger du å kjøpe eller leie en betalingsterminal. BankAxept har avtale med en rekke leverandører av betalingsterminaler, som Nets, Verifone og Aera.

Tips! Når du inngår avtale med terminalleverandør – husk å be om BankAxept som preferert betalingsmåte – vi gir deg det raskeste oppgjøret til den laveste prisen.

Steg 3: Inngå en innløsningsavtale med banken din

En innløsningsavtale gjør at du kan ta betalt via terminal og få utbetalt oppgjøret til din konto. Innløsningsavtalen er en avtale mellom deg og banken din.

Tips! Det er ingen skam i å be om hjelp. Trenger du hjelp til å sette opp en innløsningsavtale, kan leverandøren du velger, hjelpe deg å bestille denne avtalen via banken din.

Steg 4: Inngå avtale med BankAxept

Så fort du har betalingsterminalen og innløsningsavtalen på plass, vil du motta en e-post fra BankAxept som inneholder en link hvor du godtar avtalevilkårene.

Tips! Du signerer avtalen ved hjelp av BankID, så ha denne lett tilgjengelig.

Gratulerer, du er nå klar til å ta imot betalinger med BankAxept på din terminal!


Kom i gang med BankAxept

Vil du ta betalt med BankAxept? Mer enn 8 av 10 kjøp i fysisk butikk er med BankAxept. Alt du trenger er en betalingsterminal og en avtale med banken din og oss.