BankAxept Hele Norges betalingssystem

BankAxept eies av bankene i Norge, og har som oppgave å utvikle nye betalingsløsninger for en verden i konstant forandring.

BankAxept sørger for trygg betaling i Norge


BankAxept er det nasjonale betalingssystemet i Norge, og åtte av ti kortbetalinger i butikk utføres med et BankAxept-kort. BankAxept kan benyttes i både fysisk og digital handel. Betalingen godkjennes i sanntid ved bruk av chip og PIN-kode, med kontaktløs NFC-teknologi, eller på mobiltelfon. Det gjennomføres alltid en sjekk mot brukerens bank for å kontrollere autentiseringen, og at det er dekning på kontoen. Kjøpsbeløpet trekkes så umiddelbart fra kortholders konto.

BankAxept AS er eid av bankene.

BankAxept har siden oppstarten tidlig på 1990-tallet vært eid og forvaltet av Finans Norge. For å møte utfordringene fra nye aktører og nye betalingsløsninger ble BankAxept AS etablert i april 2014. BankAxept AS skal på forretningsmessig grunnlag forvalte og utvikle betalingsløsninger i nye kanaler. I dette ligger blant annet utvikling av kontaktløs betaling på kort og mobil, nettbetalingsløsninger og straksbetalinger.

BankAxept, med sine 25 år i markedet, skal gi deg en trygg og enkel kjøpsopplevelse også i fremtiden

Fra magnetstripe til i dag


BankAxept har sine røtter tilbake til utplassering av minibanker på slutten av 1970-tallet og betalingsterminaler plassert på salgssteder (POS-terminaler) fra begynnelsen av 1980-tallet. Merkenavnet ”BankAxept” ble etablert i 1990, og i 1991 ble en felles operasjonell infrastruktur (FOI) opprettet. På begynnelsen av 1990-tallet ble dermed de forskjellige norske banksystemene samkjørt og bankene etablerte en felles, elektronisk betalingsløsning for handel på fysiske brukersteder (EFTPOS). Betalingskort med BankAxept hadde ved oppstart en magnetstripe på baksiden av kortet som ble avlest i betalingsterminalen når en betaling skulle gjennomføres. For å øke sikkerheten er nå alle kort fra BankAxept utstyrt med chip, og siden desember 2011 er det ikke lenger mulig å bruke magnetstripen på BankAxept-kortet i Norge.

Modernisering av BankAxept.

I april 2014 ble BankAxept AS etablert med bankene som aksjonærer, og idag er BankAxepts oppgave å utvikle og forvalte nye betalingsløsninger. Eksempel på slike løsninger er kontaktløs betaling for kort og mobil, og en helt ny nettbetalingstjeneste som lanseres i 2017 for å gjøre det enkelt og trygt for nordmenn å handle på internett.

Kontaktpersoner

Narve Hansen

INNOVATION - CINO

Vegar W. Heir

CHIEF COMMERCIAL OFFICER

Kjetil Bøe

DIRECTOR SCHEME DEPARTMENT

Karriere

Ønsker du en karriere i BankAxept?

Halve Norge er nå klare til å betale kontaktløst

Stadig flere foretrekker nå å betale med kontaktløse kort. 20 prosent av alle betalinger i Godt Brøds 18 utsalgssteder skjer nå kontaktløst.

06.03.2018

Nå løsner det for kontaktløs betaling i Norge: Passerer 1 million kort og 1 million betalinger

Mens julehandelen er i gang for fullt passeres to milepæler for kontaktløs betaling i Norge: 1 million kontaktløse BankAxept-kort i det norske markedet og 1 million betalingstransaksjoner med kontaktløse BankAxept-kort.

08.12.2017

Sammenslåingen av BankAxept, BankID og Vipps

(Oslo 17. november 2017) Bankene i Norge har inngått intensjonsavtale om å videreutvikle verdens mest kundevennlige og effektive betalings- og identifiseringsløsninger.

17.11.2017

Styret


Finn Haugan – Konsernsjef Sparebank 1 SMN – Styreleder

Tiltrådte som adm. dir. i SpareBank 1 SMN i 1991. Konsernsjef fra 2010. Styreleder i BN Bank og Sparebankforeningen, styremedlem Finans Norge (FNO). Styreleder i SpareBank 1 Gruppen fra 2017. Styreleder i EiendomsMegler 1 Midt-Norge og SpareBank 1 Markets. Styremedlem i Trondheim Stiftelse Til Nevrovitenskaplig Forskning (Kavlistiftelsen). Tidligere ansatt i Fokus Bank i 13 år, hvorav siste to år som viseadm. dir.

 

Benjamin Golding – Head of Payments DNB

Tidligere Head of group strategy i DNB. Kom til DNB 2016. Tidligere erfaring fra Akastor, Aker Solutions, Orkla og McKinsey&Co. Utdannet siv.ing. i teknisk kybernetikk fra NTNU.

 

John Arne Sætre, Head of Banking Nordea Norway

John Sætre har hatt ledende stillinger i Handelsbanken. Før det har han hatt forskjellige lederstillinger i Citigroup og SEB. Han er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole.

 

Dag Tjernsmo, CEO, Executive vice President, Head of Norwegian operations, Handelsbanken Norway

 

Hege Toft Karlsen, Konsernsjef Eika Gruppen AS 

Hege Toft Karlsen tiltrådte stillingen i 2012 etter å ha vært konserndirektør med ansvar for området salg- og service siden 2011. Toft Karlsen har erfaring fra ulike lederstillinger i Gjensidige Forsikring ASA, sist som konserndirektør for Privat Norge. Toft Karlsen er styreleder i Eika Forsikring AS og i Finans Norge. Toft Karlsen er jurist fra universitetet i Bergen med advokatbevilling, og har i tillegg en AMP fra Harvard Business School.

 

Geir Bergskaug, Adm. direktør Sparebanken Sør

Administrerende direktør i Sparebanken Sør fra 1. november 2010. Arbeidet i Gjensidige som direktør og konserndirektør (1999-2010), styreleder i Gjensidige Bank (2008-2010), banksjef/direktør i DnB NOR (1988-1999). Utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Tilleggsutdannelse fra Harvard Business School i Boston – GMP, INSEAD Fontainebleau Frankrike – MBA

Samarbeidspartnere

BankID

BankID er den mest anvendelige elektroniske identifikasjonen i Norge.

Les mer om BankID

Bits

Bits AS ble 1. april 2016 formelt etablert som finansnæringens nye infrastrukturselskap.

Les mer om Bits

Finans Norge

Finans Norge er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge

Les mer om Finans Norge

Nets

Nets er spesialist på å styrke og drive utviklingen av digitale betalinger.

Les mer om Nets

Interac

Interac er Canadas nasjonale betalingssystem for debetbetalinger tilsvarende BankAxept

Les mer om Interac

Profilmanual for bruk av merkevaren BankAxept

The Fintech Brief

Internasjonale fintech-nyheter med et nordisk perspektiv. Et daglig kuratert utvalg av innhold som fintech-interesserte ikke bør gå glipp av. En frisk strøm av videoer, ypperlige artikler, podcaster og statistikk om en bransje i stor vekst, hentet fra verdens fremste kilder.
Vi tilbyr også egenprodusert innhold som videointervjuer med bransjens opinionsledere, og respekterte bidragsytere til «opinion»-spalten.